"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

sâmbătă, 10 iulie 2010

Howard Webb - omul finalelor

Cu doar cateva zile inaintea implinirii varstei de 39 ani, Howard Webb a primit, din partea Comisiei de Arbitri a FIFA, cel mai frumos cadou din cariera sa. Un cadou ravnit de catre orice cavaler al fluierului din lume: finala Cupei Mondiale!
Webb este primul englez care arbitreaza o astfel de finala, dupa Jack Taylor - in 1974. Coincidenta face ca atunci, ca si acum, una dintre finaliste sa fie Olanda! Acum 36 de ani, “Portocala Mecanica”, aflata pentru prima data in ultimul act al acestei competitii, pierdea cu scorul de 2-1, in fata Germaniei de Vest, desi a avut 1-0 inca din minutul 2! Golul marcat de olandezi, prin Johan Neeskens, venea in urma primului penalty acordat intr-o finala de Cupa Mondiala. In acel joc insa, Jack Taylor a mai aratat o data “punctul cu var”, la golul egalizator al Germaniei, reusit de Paul Breitner. Golul victoriei a fost semnat de legendarul marcator Gerd Muller.
Partida de maine seara, dintre Olanda si Spania, este a patra la care oficiaza Howard Webb, la acest turneu din Africa de Sud, dupa Spania-Elvetia (0-1), Slovacia-Italia (3-2) si Brazilia-Chile (3-0). In celelalte trei partide a aratat de 17 ori cartonasul galben, fara insa a dicta vreo eliminare sau vreun penalty. Interesant este si faptul ca, in primul si in ultimul sau joc la acest Campionat Mondial, a arbitrat, respectiv arbitreaza Spania!

Nascut pe 14 iulie 1971, Howard Webb a inceput arbitrajul la varsta de 18 ani, indrumat de tatal sau, un fost arbitru. In 2003 debuteaza in Premiere League, iar ca o curiozitate, in primele sale cinci meciuri nu s-a marcat niciun gol! Din 2005 devine arbitru cu ecuson FIFA, iar primul joc din grupele Ligii Campionilor este la Bucuresti, pe stadionul din cartierul bucurestean Ghencea, Steaua-Olympique Lyon 0-3. A participat la Campionatul European din 2008, iar anul acesta, a arbitrat finala Champions League, dintre Bayern Munchen si Internazionale Milano, scor: 0-2. Va deveni, astfel, primul arbitru din istorie care va conduce, in acelasi an, finala Cupei Mondiale, dupa ce a oficiat si la ultimul act al celei mai importante competitii inter-cluburi.
De cand este arbitru FIFA, a fost delegat la 63 de jocuri internationale, in care a acordat 14 lovituri de pedeapsa, 261 de cartonase galbene si 10 cartonase rosii (conform sitului http://www.worldreferee.com/). O coincidenta foarte interesanta face ca jocul sau cu numarul 64 sa fie si cel de-al… 64-lea joc (ultimul) din cadrul Campionatului Mondial de anul acesta!
La partida de maine seara, de pe stadionul “Soccer City”, din Johannesburg, arbitrul englez va fi ajutat la cele doua linii de catre conationalii sai Darren Cann si Michael Mullarkey (vezi foto; Photograph: Clive Mason/Getty Images). Rezerva pentru Webb va fi japonezul Yuichi Nishimura, iar pentru arbitrii asistenti, tot un nipon - Toru Sagara. Sa speram ca va fi un joc frumos fara greseli majore de arbitraj!
Mai jos puteti vedea doua clipuri din filmul “Les Arbitres”, ce a avut premiera anul trecut. Howard Weeb apare alaturi de alte nume mari ale arbitrajului mondial: Manuel Mejuto Gonzalez (Spania), Massimo Busacca (Elveţia) sau Roberto Rosetti (Italia), cel care e posibil sa se retraga, dupa ce a fost trimis acasa, din Africa de Sud, de catre FIFA.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu