"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

luni, 26 iulie 2010

The Last Emperor - Ultimul Imparat

In sfarsit, am reusit sa vad si eu un film - duminica -, dupa foarte multe amanari cauzate de diversele probleme cu care ne confruntam in cadrul Comisiei Judetene a Arbitrilor Prahova. Intocmirea intrebarilor pentru testarile arbitrilor, corectarea a zeci de lucrari - uneori pana mult dupa miezul noptii -, delegarile de la jocurile de juniori, pregatirea teoretica inainte de examene, trimiterea de materialele catre presa si multe altele mi-au ocupat atat de mult timpul, incat cu greu am mai reusit sa ma uit la televizor sau sa citesc vreo carte. Dar sunt hotarat sa recuperez, de aici inainte.
Creatia lui Bernardo Bertolucci - "Ultimul Imparat" -, este un film impresionant, o lectie de istorie, o capodopera cinematografica ce merita vazuta. Este povestea unui destin, cel al imparatului Pu Yi, incoronat la varsta de trei ani si obligat sa abdice la sase, in urma revolutiei republicane a lui Sun Yat-sen, care punea capat - la  12 februarie 1912 -, unei perioade de 267 de ani de domnie a dinastiei Ching si a celor 2000 de ani de imperialism. Este un film tulburator despre un copil pus in fruntea unui imperiu, despre marirea si decaderea unui imparat, ajuns marioneta japonezilor in perioada in care a condus statul Manchukuo (1931-1945), creat de acestia în Manciuria.
Nascut la 7 februarie 1906, Pu Yi, moare pe 17 octombrie 1967, dupa ce, in 1945 este capturat de trupele sovietice, iar mai apoi este inchis la Shenyang, pana in 1959, cand a fost amnistiat de catre liderul chinez Mao Zedong.

Mai jos, aveti o scurta prezentare a filmului, pe care o gasiti si pe coperta DVD-ului distribuit, martea trecuta, impreuna cu "Gazeta Sporturilor".

<<“Ultimul Împărat “ este povestea adevărată a lui Aisin-Gioro Pu Yi, cel din urmă împărat din dinastia Chineză Ching. Încoronat la vârsta de 3 ani, adorat de 500 de milioane de oameni, forţat în final să abdice, Pu Yi sfârşeşte în obscuritate, un simplu cetăţean al Republicii Populare. Un film de o splendoare vizuală unică, o fascinantă călătorie într-o altă lume, „Ultimul împărat” a câştigat nouă premii Oscar, învingând la toate categoriile la care a fost nominalizat.>>

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu