"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

duminică, 1 august 2010

Cand va opriti, domnule Crangasu?

De cateva zile, ma tot intreaba lumea de ce nu reactionez la noile acuze ale presedintelui AJF Prahova, la adresa celor care am facut parte din Biroul CJA. Saptamana aceasta m-au sunat si cativa arbitri contrariati de cele declarate de catre Silviu Crangasu, la conferinta de presa pe care a organizat-o luni. Acestora nu le venea sa creada ce citesc, avand in vedere ca ei cunosc foarte bine cum au stat lucrurile in ultimii trei ani. N-am reactionat pana acum deoarece nu stiu daca mai are sens sa continui a comenta niste vorbe aruncate aiurea, doar-doar le-o crede cineva. Pentru ca oamenii implicati in fotbalul judetean, inclusiv cei din presa locala, stiu foarte bine cum stau lucrurile. Ma doare insa ca unele dintre aceste persoane se fac ca ploua, ascultand in continuare niste neadevaruri rostite de catre presedintele Asociatiei Judetene de Fotbal Prahova. Asa cum am mai spus, nu imi plac scandalurile, dar nici nu pot rabda, la nesfarsit, ca cineva sa continue a ne improsca cu noroi, doar pentru a-si justifica anumite masuri. Chiar nu il inteleg pe domnul Crangasu, de ce tot cauta sa se justifice pentru decizia de schimbare a comisiei. A spus ca este hotararea domniei sale, si-o asuma… Sa fie sanatos! Nu pricep de ce mai simte nevoia sa continue un scandal, pe care singur l-a creat, la fel cum nu ii inteleg starea de nervozitate, remarcata si de reprezentantii presei la acea conferinta, atunci cand vorbeste despre Comisia Judeteana a Arbitrilor! As vrea sa-i dau, totusi, un sfat prietenesc, asa cum i-am mai dat si pana acum - dar nu a vrut sa ma asculte. Aveti mare grija, domnule presedinte la cum va jucati cu vorbele! Pentru ca, odata scapate, nu le veti mai putea lua inapoi… vor ramane spuse, scrise, inregistrate… Am spus-o si o repet, pana acum nu am facut decat sa raspund atacurilor dumneavoastra. Si cred ca ar fi bine sa va opriti aici! Va amintiti ca si anul trecut ati mai zis ceva... despre cum am fi vazuti unii dintre noi pe la Federatia Romana de Fotbal? Va mai amintiti ce mi-ati raspuns cand v-am aratat articolele cu declaratia dumneavoastra, spunand ca le voi trimite la FRF? Bineinteles ca ati negat ca ar fi adevarat ce a aparut in ziarele locale, asa cum o faceti de fiecare data cand va dati seama ca ati spus… ce nu trebuia! Sunt curios cum ar reactiona acei jurnalisti daca va aud spunand ca nu este adevarat ce au scris! Dar, hai sa ne amintim o parte din declaratia dumneavoastra, data in august 2009:

"Sunt de părere că în structura forului judeţean de arbitri este nevoie şi de oameni cu experienţă, care altfel sunt priviţi la Federaţia Română de Fotbal, faţă de actualii vicepreşedinţi ai Comisiei Judeţene de Arbitri Prahova – Mihai Dogaru şi Ionuţ Borcan. Aceştia doi din urmă au dezavantajul că sunt arbitri activi şi nu se pot implica, sută la sută, în rezolvarea problemelor forului pe care îl conduc, fără a avea o oarecare teamă să nu le fie afectată cariera." . Ma fac ca nu inteleg ce vreti sa sugerati aici si mai spun doar atat: cat am facut parte din Biroul CJA Prahova, nu am fost nici favorizat, nici defavorizat de catre FRF sau CCA pentru acest lucru.

Nu stiu de ce va comportati asa, dar, pana la urma, nu este problema mea. Mie nu-mi vine sa cred insa cum poate fi un om atat de… schimbator! Anul trecut ziceati ca sunt ca si “copilul dumneavoastra”, va mai amintiti? Acum, aveti o cu totul alta parere! Sau eu oi fi ala care m-am schimbat?! Stiti ce-i frumos? De cand nu mai sunt atat de ocupat vad ca incep sa-mi amintesc multe lucruri... interesante! Dar, asa cum spuneam, n-am chef de scandaluri si cred ca nici dumneavoastra n-ar trebui sa aveti, mai ales acum in pragul alegerilor pentru functia de vicepresedinte al FRF.
Cu speranta ca este pentru ultima oara cand sunt nevoit a va raspunde, haideti sa vedem ce ati mai declarat despre vechea comisie.
Vorbiti despre incompatiblitatea lui Cristian Nica, pe care, probabil, tocmai ati descoperit-o zilele acestea! Cum de o fi devenit Nica, brusc, incompatibil cand el avea aceeasi situatie si in urma cu trei ani, cand l-ati numit presedinte?! Ca si anul trecut, atunci cand ati vrut sa-l schimbati pentru faptul ca "nu se vedeau roadele muncii", fara a invoca insa motivul de acum. Sau poate a devenit incompatibil cu dumneavoastra?! Pentru ca, iarasi, nu inteleg cum de il schimbati din functia de presedinte si ii oferiti postul de director in cadrul aceleiasi comisii?! Asta nu este tot incompatibilitate? Prin analogie, va suparati daca va intreb in ce fel de situatie se afla un presedinte de AJF angajat la… Conpet, sa zicem? Despre alte situatii de incompatibilitate nu vreau sa vorbesc! Cum nu vreau sa-mi mai amintesc nici de echipamentul de arbitru, cu emblema Stelei si insemnele Fundatiei "George-Becali", pe care l-ati adus absolventilor scolii de arbitri - promotia 2008, culmea, cu doar cateva luni inaintea alegerilor locale, in care era implicat si... PNG-ul.

Tot in vara lui 2009, dupa intalnirea cu cativa dintre fostii arbitri prahoveni, o parte dintre ei formand noua comisie de acum, faceati urmatoarea declaratie: "Acestia au spus că nu este normal ca arbitrajul prahovean să fie condus de către un arbitru în activitate. În orice caz, sunt dispus la orice compromis în ideea să-i fie bine fotbalului prahovean“. Las pe altii sa comenteze, cu specificatia ca desi Cristian Nica a fost de acord cu cooptarea domnilor Miclea si Andrei, in functiile de vicepresedinti, cineva a blocat acest lucru. Poate ne spuneti dumneavoastra cine, inainte de a ne acuza pe noi ca nu vrem sa colaboram cu fostii arbitri.

Mai ziceti ca nu sunteti de acord ca "fosti arbitri de Liga I sa stea pe tusa, iar cei de Divizia C sa fie sefi"! Ce urat suna cuvantul "sefi"! Nu cumva ii jigniti pe fostii arbitri de Divizia C, unii dintre ei oameni foarte capabili, care poate nu au avut... norocul altora? Ca sa va dau doar un singur exemplu, domnul colonel George Andrei, fost presedinte al comisiei - in doua randuri -, si fost vicepresedinte al AJF, in mandatul dumneavoastra. Daca mergem pe principiul asta, va reamintesc ca tocmai l-ati inlaturat, din fruntea comisiei, pe cel mai bun arbitru prahovean al tuturor timpurilor, asistentul FIFA Cristian Nica. Si as putea merge mai departe, intrebandu-ma cum a devenit presedinte al AJF un fost arbitru de Divizia B, in fata fostului mare international Mircea Dridea, o glorie a fotbalului romanesc, nu doar prahovean? Dar eu gandesc altfel si nu-mi pun astfel de intrebari. Ca sa fi un bun conducator, nu este suficient sa fi ajuns la un anumit nivel, parerea mea este ca ai nevoie de cu totul alte calitati.

Aduceti, din nou, in discutie situatia promovarilor, insa o faceti trunchiat. Iarasi ne intoarcem la Radio Erevan… cele trei promovari, despre care vorbiti, au fost CINCI si nu au fost realizate in trei ani ci in... DOI! Pentru ca, de cand ne-am ocupat noi de comisie s-au organizat examene doar in doi ani – 2008 si 2009! Deci, refaceti calculele, va rog! Ca sa nu mai reamintesc despre importanta acestor promovari – 2 arbitri la Liga a II-a, dupa o pauza de 5 ani! Sau tot noi suntem vinovati pentru faptul ca nu mai promovase nimeni atata vreme? Iar cand vorbiti de numericul arbitrilor, sper ca nu va referiti la cei 220 de arbitri care fac parte, acum, din CJA Prahova!

Tot vorbiti de autonomie, de parca asta rezolva totul! Iar cand va referiti la sprijin vorbiti doar despre bani. De ce nu spuneti si de faptul ca ne-ati refuzat de fiecare data cand am dorit deschiderea unui cont care sa fie destinat comisiei de arbitri? Sau despre huliganii carora li se reduceau suspendarile pentru tot felul de motive... puerile. Apropo, de ce nu trimiteti catre presa si hotararile Comisiei de Apel, in astfel de cazuri? Si fiindca tot vorbim de huligani... nu inteleg de ce va laudati acum cu faptul ca ati sustinut procesul a doi dintre arbitrii batuti. Daca va amintiti, propunerea de a declansa o campanie mediatica impotriva violentei mi-a apartinut. Spuneam, atunci, ca ar fi foarte bine ca acei huligani sa stie ca atat Comisia Judeteana a Arbitrilor cat si Asociatia Judeteana de Fotbal Prahova vor face scut pentru a apara arbitri impotriva nenorocitilor care isi bat joc de fotbalul judetean. Ati fost de acord sa sustineti procesele cu suma de 15 milioane pentru reprezentarea a 2 arbitri, nu 30 cum spuneti dumneavoastra! Celelalte 15 milioane au fost achitate de catre CJA, si includeau inca un caz! Mi se pare ciudat ca va amintiti acum de acesti bani, pentru ca daca la inceput ati dorit sa se stie ca si AJF sustine cauza arbitrilor, mai tarziu v-ati razgandit spunand ca s-ar putea supara echipele, daca afla ca asociatia ii sprijina pe cavalerii fluierului! Fapt pentru care, ori de cate ori am mai amintit de aceste procese, nu am mai folosit numele Asociatiei Judetene de Fotbal! De parca lupta impotriva violentei nu venea si in sprijinul echipelor... insa v-am respectat dorinta.
Fiindca tot suntem la capitolul taxe, sa spunem ca, din acei bani, CJA Prahova, pe langa cele trei procese, a mai sustinut inca doua, ale altor arbitri batuti. In total sunt cinci procese in care CJA a investit 35 milioane lei. Iar cu alti bani a achizitionat un calculator, o imprimanta si alte lucruri necesare arbitrilor. Asta ca sa lamurim si acest aspect!

Despre banii pentru Deva... va reamintesc faptul ca acolo ati sustinut o parte din cheltuielile reprezentantei AJF Prahova, toate echipele participante fiind ajutate financiar de catre asociatiile judetene pe care le reprezentau. Ati facut acest gest dupa ce, in 2008, Prahova a fost singura echipa care si-a platit participarea, la turneul de la Braila, in totalitate, din propriul buzunar.

Ar mai fi multe de spus, dar nu cred ca mai are sens. Eu ma opresc aici, cu speranta ca va veti opri si dumneavoastra, pentru a nu ma mai pune in situatia de a raspunde si altor... acuze, de genul celor de pana acum! 

5 comentarii:

  1. Stau si ma intreb cateodata daca se merita sa raspunzi unui astfel de om cum e Crangasu sau unor astfel de atacuri, cum sunt cele lansate de el... probabil ca nu... Dar daca un singur om din cei care citesc intelege cu adevarat ceea ce se intampla, atunci... SE MERITA!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru "Sport-Campina": Cei care ma cunosc stiu ca detest scandalurile si ca nu-mi place cancanul. Initial n-am vrut sa raspund ultimelor acuze ale domnului Crangasu si, dupa cum vezi, mi-a luat ceva timp sa reactionez. Am facut-o insa pentru ca m-am saturat sa tot explic cum stau lucrurile, celor care nu cunosc exact situatia. Poate, totusi, intelege ca a gresit foarte mult fata de noi si se va opri a ne mai improsca cu noroi. Eu oricum am alte ganduri cu acest blog si sper ca nu voi mai fi nevoit sa revin cu astfel de subiecte!

    RăspundețiȘtergere
  3. Doar cu intelegerea a ceea ce se scrie stau cate unii mot si ne conduc! Si ne tot conduc! Nu e destul, imi pare rau ca le-o spun unor buni prieteni! Pe imobilismul, ca sa nu zic lasitatea noastra, isi bazeaza cate unii domnia apreciata de ei a fi pe viata si isi permit sa fie mici dictatori, in "bucatica" lor. Cu chestiuni elegante nu se reuseste nimic, punem pariu? La metodele lor, trebuie raspuns nu la fel, ci... la fel + n! Altfel, ne plangem de mila pana murim!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi pare rau ca trebuie sa reactionezi asa rau Ionut , esti un om pasnic si nicidecum nu ai talentul a te certa sau a face declaratii malitioase la adresa unora.. Nu stiu insa care este scopul acestor atacuri din partea domnului Crangasu.. A rezolvat ce a avut de rezolvat " inlaturarea lui Nica " acum ce ar mai fi de facut? Probabil o fi fost putin ..obosit cnd a facut ultimele declaratii si nu si-a dat seama ca face un rau atat voua , arbitrilor cat si fotbalului judetean. Pana la urma sa o dam p fata si asta e pt Crangasu sau alti cavaleri care ,zic ei , fac parte din salvatorii fotbalului. Domnule Crangasu , va sugerez sa mergeti in Cehia , Germania ...oricare alta tara, sa vedeti cum trebuie sa arate un stadion de liga judeteana ca au si ei dinastea, niste suporteri de liga judeteana etc, pt ca noi ne facem datoria ca si in alte parti , de aceea avem si reprezentati in cupele internationale , daca a-ti fost vreodata prin zona .. Se pare , domnule Crangasu , ca civilizatia ajunge la noi mai tarziu si in loc sa ne ocupam de lucruri serioase va ratoiti ca o femeie la noi prin ziare si faceti alegeri peste noapte fara a avea un lucru concret care sa va aduca in postura de lider al unei organizatii cum este AJF . Mie unu m-i s-a acrit de astfel de oameni in tara asta ..Voi nu stiti decat sa dati din gura ? Chiar vreti sa ajungem sa va ignoram? Nu am pic de respect pt dvs. , ma duc p stadioane care arata mai repede a ogor de cultivat si au aprobare sa joace , suporteri agresivi care citesc declaratii agresive la adresa arbitrilor si le iau de bune , comportandu-se ca atare , a sosit momentul sa justificati cuvintele dvs , sa ne dati peste nas cu realizarile dvs pt fotbalul judetean si cu ce v-am incurcat noi sa faceti bine in fotbal . Doar nu sunteti o tata de la coltul strazii care sta la coada la ceapa ? Domnule Crangasu.
    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  5. Legat de treaba cu incompatibilitatea arbitrilor aflati in activitate si care nu pot conduce activitatea Comisiei de Arbitri din care face parte, ar trebui sa-i spunem dl. Crangasu ca Alexandru Tudor, colegul de brigada (nu seful chiar daca este arbitru!!!) al lui Cristian Nica, este Vicepresedinte al CMA Bucuresti.

    Deci, asta cu incompatibilitatea e praf in ochi. Nu merge...

    Valentin Zanfir

    RăspundețiȘtergere