"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

miercuri, 29 septembrie 2010

"Anonimul" Cristian Nica injurat ca la usa cortului de catre... "celebrul" Dragos Petre

Intr-o discutie avuta cu arbitrul asistent FIFA Cristian Nica acesta mi-a povestit ultima sa experienta traita in campionatul judetean, o intamplare care l-a socat pur si simplu. Astfel, sambata trecuta, la jocul de juniori C dintre CSO Plopeni si Chimia Brazi, acesta a avut ghinionul sa-l intalneasca pe… Dragos Petre. Cum, care Dragos Petre?! Nu ati auzit de Dragos Petre?!! Sa va fie rusine! Cata ignoranta… Incredibil!
Stimabilul este un fost “mare” fotbalist prahovean, care a evoluat in campionatul judetean la "celebra" echipa… Petrolul Baicoi. Dupa o cariera “senzationala” in… “Liga Ț”, acesta s-a retras in „glorie” pentru a impartasi viitorilor fotbalisti din „impresionanta” sa experienta acumulata pe „celebrele” arene din judet, cum sunt cele de la Tiparesti, Cotofenesti sau... Liliesti! Pentru a-si pune in valoare „extraordinarele” calitati de pedagog i s-a oferit o grupa de copii la Clubul Sportiv Orasenesc Plopeni. Aici are posibilitatea de a le explica micutilor fotbalisti tactica... intimidarii arbitrilor si a adversarilor, cand si cum se foloseste o injuratura, precum si cand trebuie sa lovesti sau sa scuipi un adversar ori un arbitru.

“Unde ai jucat, ma, fotbal? Ce arbitru esti tu, bai panarama? Unde arbitrezi tu, ma?”. Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care saracul Petre n-a primit raspuns pentru ca Nica a preferat sa taca, de rusine probabil, fiindca n-a reusit sa joace fotbal mai sus de Divizia B si nici sa arbitreze mai departe de grupele Champions League. Are dreptate, stimabilul Dragos Petre… pai, se poate compara vreodata Barcelona cu Liliestiul?! A vazut Nica in Spania, denivelarile pe care le-a putut admira pe tapsanul unde au evoluat copiii sai, sambata? Sau se compara vestiarele de pe “Camp Nou” cu cele ultimul “racnet” de la “stadionul” din Liliesti? Ce stiu europenii astia imbuibati si cheltuitori ce inseamna respectul fata de competitie, fata de fotbal sau fata de adversar? Cate mofturi si la copiii astia de la Brazi… vor lumina in vestiare, apa, dusuri, nu mai vorbesc de pretentia de a fi curat! Astia si arbitrii… niste mofturosi! Sa se schimbe in masinile lor daca nu le convine!

Acum ca ati aflat cine este Dragos Petre, sa vedem ce spune cel mai bun produs din istoria arbitrajului prahovean, Cristian Nica, despre intamplarea de sambata: “Las la o parte faptul ca terenul de joc este la limita practicabilitatii, ca vestiarele sunt insalubre, fara apa si lumina. Ce m-a socat a fost comportamentul suburban pe care l-a avut antrenorul unei echipe de copii, omul care trebuie sa fie model pentru micutii fotbalisti. Jocul a fost unul normal, fara probleme de arbitraj, dar dominat sonor de injuraturile si apostrofarile tehnicianului echipei gazde. Daca la inceput acestea se adresau arbitrilor si propriilor jucatori, pe parcurs ele s-au indreptat catre copiii mei, catre parintii acestora si catre mine. Tirada injuraturilor a inceput la adresa mea in momentul in care l-am rugat frumos sa-si vada de echipa sa si sa nu-mi mai apostrofeze jucatorii, spunandu-i ca noi trebuie sa fim modele pentru acestia, deoarece avem rolul de educatori. Sincer, mi-a fost rusine de ceea ce s-a intamplat, de ceea ce au auzit copiii si parintii aflati la joc. Pacat ca acestui om i s-a incredintat o asemene misiune importanta sa creasca si sa educe micutii fotbalisti. N-am intalnit in toata cariera mea un astfel de comportament. Avand in vedere manifestarile acestuia la un joc pe care l-a castigat, nici nu vreau sa ma gandesc la ce s-ar fi putut intampla daca pierdea. De altfel am si depus un memoriu, vizavi de cele intamplate, la Comisia de Disciplina a AJF Prahova.”

La finalul partidei unuia dintre elevii “profesorului” Dragos Petre i s-a retinut carnetul de legitimare pentru ca… a scuipat catre unul dintre arbitrii asistenti! Probabil ca a facut acest gest pentru a-i arata mentorului sau cat de bine il copiaza. Chiar sunt curios ce-i va spune antrenorul copilului respectiv, in urma acestui gest.

Din pacate acest specimen nu este singurul care bantuie prin campionatul de juniori, pentru ca la cel de seniori nici nu vreau sa ma gandesc. Mai sunt destui asa-zisi antrenori, care isi bat joc de aceasta meserie, neavand habar de rolul foarte important pe care il au in cresterea viitorilor fotbalisti. Pai cum poate fi explicat gestul unui antrenor care injura sau loveste arbitrul sub privirile copiilor pe care el are pretentia ca-i educa?Dar aici este si vina conducatorilor care angajeaza astfel de "profesori". Si ne mai vaitam ca violenta este in continua crestere pe terenurile de fotbal. Pai asta nu este decat o consecinta logica a modului si a mediului in care sunt crescuti viitorii fotbalisti, dar si a masurilor care s-au luat de-a lungul timpului. Ce pretentii poti sa ai de la niste copii cand profesorul lor are un comportament huliganic etapa de etapa?

Ar mai fi multe de spus despre rolul antrenorilor, dar si despre felul in care sunt tratate... "derapajele" acestora. Ma opresc insa aici, cu regretul ca vrand-nevrand, l-am facut celebru pe "marele" Dragos Petre. Pentru ca de acum are cu ce se lauda... l-a injurat si el pe Nica! Punem pariu ca sunt unii care rad "pe sub mustati" dupa isprava acestuia, dandu-si coate si spunand  "Bine i-a facut!" ?

4 comentarii:

  1. Cum Ionut?
    Nu ai auzit de triplul castigator al Ligii Campionilor si castigator al Cupei Mondiale, Dragos Petre? :)))))
    Cu siguranta televizorul lui este conectat doar pe meciurile din campionatul judetean de fotbal si nu avea de unde sa afle de Cristi Nica.

    Mie mai grav decat faptul ca la injurat ca la usa cortului pe Cristi Nica mi se pare faptul ca a avut tupeul si nesimtirea sa se ia de jucatorii echipei adverse.

    Presupun ca un antrenor trebuie sa dea indicatii tehnice echipei sale nu si echipei adverse.

    Sper ca membrii Comisie de Disciplina a AJF sa nu acorde toleranta in astfel de cazuri.

    RăspundețiȘtergere
  2. DA Vali nu o sa fie toleranti poate chiar o sa-l si premieze pentru educarea viitorilor fotbalisti ce vor activa in faimoasele competitii organizate de AJF.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe sub mustatile cazacesti si deasupra gulerului alb de la camasa de alta culoare, cumva? Astept precizari, nu aluzii, va rog!

    RăspundețiȘtergere
  4. inca Domnul Cristi Nica cred ca ia fost rusine sa reproduca tot ce striga acest "domn" Dragos Petre ...eu am fost arbitru asistent 1 la acel meci si nu e prima data cand arbitrez acolo si asa se intampla mereu ...oare o sa ia cineva vreo decizie asupra acestui antrenor :(

    RăspundețiȘtergere