"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

duminică, 5 decembrie 2010

La multi ani, Valentin!

Valentin Marinica este un tanar arbitru prahovean nascut la Campina in urma cu 21 de ani. Actualmente domiciliaza in comuna Cornu, dar mai mult formal, pentru ca de aproape trei ani, ajunge acasa doar in weekend, cand vine sa-si ia echipamentul pentru a pleca la meciurile din campionatul judetean. In cursul spatamanii locuieste in caminul Universitatii Transilvania din Brasov, fiind student - in ultimul an - al Facultatii de Educatie Fizica si Sport.

A renuntat la fotbal pentru a deveni cavaler al fluierului in primavara lui 2007 - avandu-l ca profesor pe fostul arbitru divizionar C Valentin Istudor. Din pacate, a ramas ultimul din generatie sa, ceilalti renuntand la acesta activitate din diverse motive. Cu toate ca a intampinat multe greutati a trecut peste ele oficiind, de atunci si pana acum, la 321 de meciuri. Numai pasiunea pentru arbitraj l-a facut sa continue, mai ales dupa scandalul in care a fost implicat anul acesta, fara voia sa, la un joc din semifinalele Cupei Romaniei, faza judeteana. Partida respectiva, disputata la 18 mai pe stadionul "Prahova" din Ploiesti, s-a intrerupt in minutul 43, atunci cand Valentin a fost lovit cu bestialitate de doi jucatori ai echipei Tricolor Varnita. Culmea, unul dintre ei este jandarm in cadrul Gruparii Mobile “Matei Basarab”!

In 2008 a obtinut categoria a II-a, iar in aceasta primavara categoria I. Datorita calitatilor de care a dat dovada, anul trecut a fost promovat fara examen, in Liga A Prahova, impreuna cu Andrei Moroita, la propunerea lui Cristian Nica, pe atunci presedinte al Comisiei Judetene a Arbitrilor. Tot anul trecut a fost si rezerva la Finala Cupei Romaniei faza judeteana. Este fan Alexandru Tudor, sperad ca-i va calca pe urme candva.

Anul viitor, dupa ce va absolvi facultatea, doreste sa devina profesor de sport la una dintre scolile prahovene. Interesanta este tema pentru lucrarea de licenta, la care a inceput deja sa lucreze - "Factorul fizic si pregatirea psihologica a arbitrului de fotbal", deci tot ceva legat de arbitraj.

Pe Valentin pot spune ca il cunosc destul de bine, avand in vedere ca am lucrat 3 ani impreuna. Este un baiat foarte serios, care face sacrificii mari pentru aceasta activitate ce i-a intrat in sange. Atunci cand cineva il judeca, ar trebui sa tina cont si de varsta lui, dar si de alte aspecte. Nu este usor sa faci naveta Brasov - Ploiesti pentru a fi prezent la sedinte sau a merge la jocurile din campionatul judetean. Nu este simplu sa fi scuipat si batut pe maidane, iar tu sa o iei de la capat. De foarte multe ori baremul incasat la aceste meciuri  nu-i ajunge nici macar pentru transport, fiind nevoit sa suplimenteze din buzunar. Stiu si alte lucruri despre el, dar pe care nu are sens sa le spun aici. Pot spune doar atat: este un copil foarte bun si un arbitru de perspectiva, care daca va fi inteles va ajunge foarte sus. Dar are nevoie si de sprijin, moral in primul rand! Cine vrea sa inteleaga... pricepe!

La multi ani, Valentin! Pentru azi, dar si pentru maine, de Sfantul Nicolae. Sa-ti dea Domnul sanatate si... multa minte, pentru a discerne ce e bun si ce e rau! Succes in activitate!


PROFIL

Nume si Prenume: Marinica Valentin Nicolae
Specializarea: Arbitru
Lotul din care face parte: Liga A Prahova
Data si locul nasterii: 5 decembrie 1989 / Campina
Domiciliu: Com. Cornu / Prahova
Studii – este student la Universitatea Transilvania din Brasov,
Facultatea de Educatie Fizica si Sport (ultimul an)
Anul in care a devenit arbitru: 2007 (februarie)
Anul obtinerii categoriei a II-a: 2008
Anul obtinerii categoriei I: 2010
Anul promovarii in Liga a IV-a: 2009 (septembrie)
Numar de jocuri arbitrate: 321
A jucat fotbal (in campionatul judetean) la: C.S Cornu si Coruna Campina
Hobby-uri: Fotbalul si pescuitul

Mai jos, aveti cateva imagini cu Valentin.

Vara trecuta, la un joc amical disputat pe stadionul "Parc" din Breaza intre formatia locala, Tricolorul, si Viitorul Constanta, echipa lui Gheorghe Hagi...
De la stanga la dreapta: Stefan Calarasu, Valentin Marinica si Cristian Nica


Anul trecut, la o partida amicala intre cavalerii fluierului din Prahova. Valentin (cu mingea in maini) a fost portarul si capitanul echipei arbitrilor din Subcolegiul Campina (cea in rosu)... 

Pe stadionul "Vega", din Ploiesti, la un antrenament al arbitrilor prahoveni desfasurat in vara - alaturi de Valentin Dumitru (vezi aici un reportaj special)...

La Poiana Brasov, impreuna cu prietenul Mihai Amoraritei, inaintea unui joc intre nationala de amatori a Romaniei si o selectionata formata din jucatori englezi si greci...

6 comentarii:

  1. La multi ani, Valentin! Mult succes in tot ce intreprinzi...si sa nu uiti niciodata ca munca va fi rasplatita si te va rasplati.
    Zile frumoase sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani..multa sanatate..sa fii sanatos si bafta in continuare..frumos articolul.

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani lui Valentin
    Este un baiat deosebit. Sper ca la anul sa-l vedem printre cei promovati la Liga III.

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani!!Sa ai parte de multe reusite,sa fi fericit si sanatos:*

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa te vedem din ce in ce mai sus mai Marinica! in prima liga sau la meciuri internationale! mult Succes!

    RăspundețiȘtergere