"Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul" - Goethe

sâmbătă, 12 martie 2011

Arbitru in Liga 4, Stelian Gusita viseaza ca intr-o zi va conduce Steaua - Dinamo

Un material de
Diana Paduraru

Stelian Gusita, Stely MKD asa cum il stiu prietenii, este arbitru in Liga a IV-a din cadrul Asociatiei Municipale de Fotbal Bucuresti. Ca multi alti tineri este indragostit de arbitraj si este dispus oricarui sacrificiu pentru a ajunge pe cele mai inalte trepte.

Vizioneaza multe meciuri, merge pe stadioane, dar sa nu credeti ca neaparat doar ca sa stea cu ochii pe joc, ci mai degraba tinta lui principala este brigada de arbitri. Cel mai mult ii place sa comenteze pe messenger cu ai sai colegi faze din diferite partide.

Fiind central este mai mult interesat de cel care imparte dreptatea prin fluier. Incearca sa “fure” de la fiecare ce crede el ca este mai bun şi chiar dacă Liga I are arbitri cu potential, pe care-i apreciaza, favoritul lui este arbitru de Liga a II-a, Mihai Ene. Pe acesta il vede ca pe un tata, ce-i drept are si motive pentru ca cel amintit mai sus il urmareste indeaproape si incearca sa-l mai corecteze pe unde crede el ca e de corectat. Astfel de situatii sunt de apreciat, pentru ca scot in evidenta si alte calitati ale arbitrilor divizionari, nestiute de multi.

Cum se intelege cu fluierul?
Ca sa raspundem la aceasta intrebare ar trebui sa-l controlam prin buzunare J, pentru ca Stely poarta tot timpul unul la el, despre care spune ca ii poarta noroc. Bine ca nu poarta si cartonasele. Acestea le pastreaza doar pentru meciuri. Chiar daca are o simpatie pentru cel rosu (“Preferatul”, cum il alinta) in timpul meciurilor incearca sa tempereze jucatorii pentru a-l folosi tot mai rar.

Mai multe despre arbitrul nostru, si dorintele lui in materie de arbitraj, puteti citi in interviul de mai jos.

Cum a început cariera ta in arbitraj?
Cand eram mic, jucam fotbal in curtea scolii in fiecare zi. Dupa o vreme am zis ca incerc si la o echipa sa vad ce iese, dar nu faceam fata, spre dezamagirea mea. Intr-o zi ma uitam impreuna cu tata la un meci la tv, si privind anumite faze, tot ii spuneam dinainte ce trebuie sa faca arbitrul pentru a aplana eventuale conflicte. Vazand ca urmaresc cu interes ce fac arbitrii, m-a intrebat daca nu vreau sa urmez cursurile scolii de arbitraj. Am zis da din prima, si deja ma imaginam la cursuri.

Care a fost cel mai important joc la care ai oficiat?
Toate sunt importante. Consider ca de la fiecare joc nu pleci acasa doar cu echipamentul în geantă, ci şi cu un bagaj cu mai multe cunostinte si cu o noua experienta. Insa cel mai important joc la care am arbitrat a fost cu siguranta Dinamo – Steaua, la juniori, in turul campionatului bucurestean 2010.

Care este cea mai frumoasă amintire din cariera ta?
Atunci cand am primit un telefon de la domnul presedinte, care mi-a spus: “Pregateste-te ca o sa fluieri un amical de Liga 2” (Dinamo II-Concordia Chiana 1-2). Nu imi venea sa cred. Eram foarte emotionat si bucuros pentru ca am realizat ca au incredere in mine si ca mi s-a dat o astfel de sansa. Pentru un arbitru la inceput de drum e foarte important acest lucru. Presiunea a fost mare, deoarece in aceeasi zi si, in timpul meciului, pe pista stadionului Dinamo se dadeau probele fizice pentru promovare, iar multi dintre oamenii importanti ai fotbalului mai aruncau cate un ochi si la meciul pe care il arbitram eu. Dar am reusit sa duc jocul cu bine.

O intamplare amuzanta din cariera de arbitru!
In timpul unui meci, un jucator ma tot intreba cat mai e pana la final. Ii raspundeam ca nu mai este mult, iar din curiozitate l-am intrebat de ce..? Mi-a raspuns: “Trebuie sa ajung la serviciu neaparat, altfel o sa ma dea afara. Nu poti sa imi dai rosu fara motiv ca sa pot sa plec mai repede?” J

Care e cel mai bun prieten din rândul cavalerilor fluierului?
Cel mai bun prieten... mmm... am foarte multi prieteni in randul arbitrilor, insa pot spune ca cel mai bun este asistentul meu cu care oficiez jocuri de aproape 3 ani, Costin Radu.

Ai un model in arbitraj?
Da! Omul care ma sustine mereu si ma impinge de la spate, Mihai Ene (foto alaturat), arbitru in liga secunda. Ma invata foarte multe, iar eu merg la unele partide de-ale lui pentru a-l vedea... incerc sa il copiez intru totul. Cateodata la meciuri il mai aud strigandu-mi: “Alearga cat mai mult in lateral ca sa poti vedea jocul mai bine, puturosule!”. Cuvintele lui ma incurajeaza, imi dau vointa.

De ce ai indruma tinerii sa se indrepte spre activitatea de arbitraj?
Pentru ca nu au nimic de pierdut, ba chiar au de castigat. Daca iti place arbitrajul, si esti serios, nu ai cum sa nu fii apreciat. Totodata, prin arbitraj, castigi sanatate.

Ce sfaturi le-ai da celor aflati la început de drum?
Sa se tina tare, chiar daca mai sunt si antrenori si jucatori mai exigenti. Sa nu dea niciodata inapoi in fata lor.

De ce crezi ca are nevoie un arbitru pentru a ajunge in top?
In primul rand sa ii placa ceea ce face. Daca o faci din interes, n-o sa ajungi nicaieri, ba chiar o sa te ingropi singur... si mult tupeu, dar in limita bunului simt. Un jucator trebuie sa simta ca totusi pe teren e un suveran, gata sa sanctioneze comportarile nesportive, violente sau abuzurile. Sa nu uit de munca, munca si iar munca. Fara sa muncesti si sa tragi tare de fiecare data n-o sa faci nimic.

Cum se vede sistemul cu 5 arbitri, experimentat de către UEFA, de la nivelul Ligii a IV-a?
Mi se pare un lucru foarte util. Colaborarea in cadrul brigazii mi se pare un lucru esential si de baza, si totodata face jocul mai usor pentru toti arbitrii.

Dar viitorul arbitrajului? Crezi că tehnologia video ar fi de ajutor?
Tehnologia este ajutătoare pentru arbitri. Dar nu te poti baza pe ea mereu. Sa nu uiti notiunile de baza niciodata cand esti arbitru. Chiar daca dispui de asa ceva, atunci cand simti ca vibreaza pe mana “tehnologia” sa nu uiti sa privesti si catre arbitrul asistent, caci ea te poate insela uneori, insa abilitatile dobandite pe parcursul anilor nu dau gres niciodata.

Ce meci ti-ai dori sa arbitrezi si alaturi de cine?
Mi-as dori “Clasicul Romaniei” Dinamo - Steaua, iar ca asistenti pe cei cu care oficiez si la Liga a IV-a: Costin Radu si Cristian Mitroi.

Deşi finalul carierei este foarte departe, te-ai gândit ce ai vrea să faci după ce te vei retrage din activitate?
Nu m-am gandit serios inca, dar as vrea sa devin observator, si sa ajut alti arbitrii cu sfaturi si incurajari.

Ce iţi place (hobbyuri)?
Imi place sa joc fotbal pe teren sintetic cu prietenii. Facem asta in fiecare sambata sau duminica, iar in zilele mai urate, ne mai adunam la o partida de rummy. Pe langa asta, mai dau cate o fuga pe la sala de forta.

Ce nu-ţi place (în viaţă, la un om etc.)?
Nu imi plac persoanele perverse, si cele care nu cunosc respectul. Daca vrei sa te respect, arata-mi tu mai intai ca stii ce inseamna respectul!

Vrei să ne mai povesteşti si altceva despre tine?
Imi place muzica macedoneana, pe care o consider o a doua  mare pasiune a mea. Sunt machedon, si de mic am fost crescut in anturaj macedonesc, si am cunoscut nenumarate persoane care mi-au insuflat multe lucruri bune.

Ce le transmiti celor care urmăresc acest blog şi iubitorilor de fotbal, în general?
Blogul sa se tina tare ca este cel mai frumos blog cu si despre arbitri pe care l-am vazut. Iubitorilor de fotbal, sa nu va para rau niciodata chiar daca echipa preferata pierde; sportul rege este cel mai frumos dintre toate.

PS: Ai vreo sugestie cu privire la acest blog?
Sa nu renuntati niciodata la ceea ce faceti! Sunteti cei mai tari!


PROFIL

Nume: Guşiţă
Prenume: Stelian
Specializarea: Arbitru
Lotul: Liga 4 / CMA Bucuresti

Data si locul nasterii: 31.12.1989 / Bucuresti         
Domiciliul: Bucuresti
Stare civila: Necasatorit
Studii: Universitatea Crestina “Dimitrie Cantemir”,
Facultatea de Relatii Economice Internationale

Anul in care a devenit arbitru: 2006                     
Anul obtinerii categoriei a II-a: 2007
Anul obtinerii categoriei I: 2009
Anul promovarii in Liga a IV-a: 2007
Numar de jocuri arbitrate In Liga a IV-a: 115



De la stanga la dreapta: Iulian Szekely, Stelian Gusita, Mihai Ene si Ferencz Tunyogi



19 comentarii:

  1. Gusita care se lauda Bucuresti-ului ca el e cel mai bun:-j frate,lasa-i pe altii sa spuna asta

    RăspundețiȘtergere
  2. stelica al nostru:x
    om cu mare carecter...Ti bashi fratili:*

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu s-a laudat niciodata nimanui, chiar multi au spus ca e unul din cei mai buni de la Liga IV. Nu mai fiti rautaciosi; fac pariu ca cel care a spus ca se lauda e tot un arbitru care e invidios pe el.

    RăspundețiȘtergere
  4. Esti cel mai bun si stiu asta pt ca stiu ce poti si stiu ca o sa fii acolo sus candva pt ca te stiu si stiu ca vei ajunge,pt ca sunt linistit atunci cand ma arbitrezi si asta doar pt ca esti bun;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Jalnic cum sa te lauzi singur,asa au ajuns arbitrii din ziua de astazi.Modesti si plini de fite in loc sa fie seriosi si fara presa

    RăspundețiȘtergere
  6. Bravoo ma . ai devenit vedeta :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. =)))
    Si tu ai ma prieteni de jucat rummy ? Nici papusile nu te baga in seama .. si suferi pe blog =))).
    Nu stiu cum e pe gazon.. dar in viata de zi cu zi.. e cel mai terminat om pe care il stiu :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Da`i ma drumu :))


    Cristy MKD

    RăspundețiȘtergere
  9. vezi bai terminatule ca mergem la el acasa ori de cate ori ne cheama sa jucam remi :)) esti vai de capu tau vorbesti si habar nai cred ca tu esti cel mai terminat om de pe blogu asta =))

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru cei care comenteaza la acest material: Am senzatia ca v-ati cam incins! Nu stiu ce aveti de impartit, dar va anunt ca ati ales terenul gresit! Daca nu pastrati decenta in comentarii va anunt ca nu le voi mai publica, pentru ca pe mine nu ma intereseaza ratingul! Va respect parerile, dar pe cele de bun-simt! Mi se pare corect ca atunci cand critici pe cineva sa-ti dai numele, ca "Anonimi" sunt destui... mai ales in Romania!

    Va multumesc pentru intelegere!

    RăspundețiȘtergere
  11. ce articol prost=)) fa-l frate serios cu 2-3 poze cu el arbitrand. nu puneti d-alea cu stely mkd cum ii spun prieteni si poze de facebook,in rest bafta in continuare dar articolul e jalnic structurat in rest multa bafta in continuare

    RăspundețiȘtergere
  12. Pentru anonimul de la 22:52 In Romania esti liber sa alegi ce iti doresti sa citesti, drept urmare daca nu-ti place exista in dreapta sus un X.
    Daca ti-ai fi dat numele si mi-ai fi sugerat ceva as fi inteles si as fi luat ca pe ceva constructiv, dar asa nu esti decat un simplu comentator, care sta si urmareste pozele de pe facebook. Oricum, data viitoare o sa cer ca pozele personale sa nu fie publicate si pe facebook, nu de alta dar sa nu te superi! Aaa, astept cu nerabdare rinduri scrise de tine, ca vad ca te pricepi ;) Ai adresa blogului, sa vedem acum felul de a "ataca".

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu vreau sa-l critic pe Gusita, dar sa stiti ca asta nu e in stare sau de-abia promoveaza probele fizice, dar vrea sa conduca Steaua-Dinamo... Va sugerez sa faceti materiale, daca doriti bineinteles, cu alti arbitri de Liga a IV-a din Bucuresti care sunt mult mai buni ca el si care, pe langa asta, isi promoveaza la pas atat probele fizice cat si pe cele teoretice...

    RăspundețiȘtergere
  14. Vasile tu ai nume predestinat.COnteaza pentru tine cum iti promovezi testele fizice sau teoretice ? Pana la urma conteaza ce faci in iarba , iar daca in iarba esti perspicace si iti vezi de treaba ducand meciurile la bun sfarsit esti mai presus de multi care isi iau testele cu 11 (da cu 11...baremul e 3200 iar ei fac 3600 de parca le da bani in plus ca fac cativa metri mai mult) dar clacheaza in timpul meciurilor.Critica un arbitru dupa modul cum arbitreaza nu dupa cum el alearga , aplauda-l dupa decizia de a avea curajul sa dea penalty in minutul 90+3 sau eliminare in minutul 3 nu critica dupa faptul ca ia nota 8 la testari iar altul ia 10 si cand trebuie sa arbitreze se pierde dupa propria umbra.Vorba lui Tudor : E greu sa fii Arbitru in Romnaia 2011 , dar e frumos sa te lupti cu tine insuti.

    RăspundețiȘtergere
  15. Da, ai dreptate, dar nici ca Gusita nu e bine... Eu, pur si simplu, ii sfatuiam sa faca materiale cu arbitri care, pe langa ca arbitreaza bine, isi iau si probele fizice si teoretice cu note bune. La asta ma refeream. Intr-adevar, Gusita nu e arbitru rau, e el putin cu nasul pe sus, dar arbitreaza bine, din punctul asta de vedere n-am ce sa-i reprosez. Dar nu e suficient pentru a promova, la asta ma refeream...:)

    RăspundețiȘtergere
  16. dyana mysport.. eu nu stau sa te atac pentru ca ma duce capu,tu crezi ca daca iti puneam un nume ca toti astia de aici era ceva special?toti sunt anonimi doar cel despre care este vorba in articol il stim pentru ca il cunoastem si stim despre ce vorbim asa ca nu mai incerca tu sa faci pe filozoafa cu mine,ca stiu sa atac si ca stiu sa fac nu stiu ce,eu doar am comentat dupa cum ai spus si tu in ROMANIA ESTI LIBER SA ALEGI ,eu am ales sa comentez acest articol deci?!care-i faza?eu ti-am zis ce am gandit despre acest articol atata tot,nu am zis ca nu e bun arbitru ca e nu stiu ce..dar faci si tu pe "blogheritsa"

    RăspundețiȘtergere
  17. Vorbesti fara sa cunosti ;), iar legat de "blogheritsa" vorbesti fara sa te documentezi ;)
    In rest sa auzim numai de bine, ca in tara asta oamenii daca nu sunt rautaciosi nu-s ei ;)

    RăspundețiȘtergere
  18. Pentru Anonimul de la 11:51 (si de ieri - 22:52): Ca materialul este "prost" si "jalnic structurat" e parerea ta... iar noi o respectam! Nu avem pretentia ca suntem mari specialisti, incercam doar sa facem ceva bun pentru arbitraj! Atat cat putem...

    Cu siguranta, daca ma uit si la modul in care scrii, tu esti la un alt nivel, la care noi nu stiu daca putem ajunge vreodata! Asa ca te rog sa fi mai intelegator cu niste novici ca cei doi ce scriu pe acest blog!

    Pentru ca spui ca te "duce capul", iar eu te cred pe cuvant, as indrazni sa te mai rog ceva... sa ne dai si cateva sfaturi de profesionist! Suntem dispusi sa invatam de la cei mai buni. In aceasta situtie este musai sa-ti deconspiri numele, ca sa stim cine e "profesorul"!

    PS: Zici ca "in Romania esti liber sa alegi". Eu am ales sa-ti public comentariul, desi...

    RăspundețiȘtergere
  19. Pentru "Vasile": Nu il cunosc personal pe Stelian Gusita si nu incerc sa-i iau apararea.

    Va sugerez sa cititi ultimul material postat, din care veti afla faptul ca acest baiat a fost selectionat printre cele 73 de tinere talente din arbitraj, care vor participa la Cursul intensiv organizat de catre CCA. Vezi linkul de mai jos:

    http://scoaladearbitri.blogspot.com/2011/03/arbitrii-selectionati-pentru-cursul.html

    Multumim pentru sugestii! O sa facem materiale si cu alti arbitri din Bucuresti.

    RăspundețiȘtergere